Het is zover, je hebt besloten dat je je huis slimmer wil maken. Je weet dat je alles kunt bedienen met je iPhone, maar wat heb je verder dan nog nodig?
Wat is HomeKit eigenlijk?
Ten eerste is het misschien handig om uit te leggen wat HomeKit nu precies inhoudt.
HomeKit is een systeem dat je heel eenvoudig en veilig de mogelijkheid geeft om al je slimme apparaten vanuit één app te bedienen middels je Apple apparaat of Siri. Je kunt je huis vanaf iedere plek op de wereld bedienen en je kunt automatiseringen instellen om je huis écht slim te maken.
Als je voor het eerst begint met het domoticeren van je woning kan het allemaal best overweldigend zijn. Waar ga ik mee beginnen en wat schaf ik aan?
De Hub
Het belangrijkste waar het allemaal mee begint is de hub. Dit is eigenlijk de ontvanger voor al je apparaten. Apple heeft een drietal apparaten die je in kunt stellen als hub.
De allerbeste en sterkste is de HomePod. Als je deze (en dat geldt ook voor de andere devices) een beetje centraal in je woning zet, zou deze in principe al je devices moeten kunnen voorzien van een signaal.
Heb je geen HomePod, aangezien deze niet in Nederland te koop is, maar wel een Apple TV HD of een Apple TV 4K zit je ook goed.
Als laatste optie is er dan de iPad. Dit is niet echt een aanrader omdat deze dan altijd thuis aanwezig moet zijn en van stroom moet zijn voorzien.
Waar begin ik mee?
Ik ben persoonlijk begonnen met verlichting. Ik denk ook dat dit hetgeen is waar de meeste mensen mee beginnen en ook de meest logische keuze is.
Ik heb zelf gekozen voor Philips Hue en heb hier tot op heden nog steeds geen spijt van. Het voordeel hiervan is dat je alles koppelt aan een bridge en dat je dus maar 1 apparaat met HomeKit hoeft te koppelen. Sowieso zorgt dat laatste er ook voor dat je wifi niet te zwaar belast wordt. Als je lampen kiest die zonder eigen bridge werken krijgen ze dus allemaal een eigen IP-adres en na verloop van tijd zal dit je router dus aardig gaan belasten.
Philips Hue heeft dimmers, lichtschakelaars, bewegingsmelders en inmiddels ook slimme stekkers.
Mocht je Philips Hue te prijzig vinden is ook de slimme verlichting van Ikea een prima keuze. Ook deze is voorzien van een eigen bridge waar diverse soorten apparaten aan gekoppeld kunnen worden. Denk hierbij aan lampen, stekkers, bewegingsmelders en rolgordijnen.
Installatie
De installatie is eigenlijk een fluitje van een cent. In eerste instantie zul je het apparaat koppelen met de app van de fabrikant. Als je deze hebt ingesteld klik je in de Woning app rechtsboven op het +-teken en kiest de optie ‘Voeg accessoire toe’. Scan de HomeKit configuratie code en de apparaten die je aan de bridge hebt toegevoegd zullen allemaal in de app verschijnen.
Let op! Ik vind het persoonlijk handig om eerst in de app van de fabrikant alle apparaten een fatsoenlijk en herkenbare naam mee te geven en hier ook al de kamers aan te koppelen. In de meeste gevallen zal HomeKit deze gegevens namelijk keurig meenemen.
Voor Scènes en Automatiseringen is het aan te raden om deze enkel en alleen in HomeKit te configureren. Als je later namelijk meerdere apparaten krijgt kun je deze heel makkelijk aan een automatisering of scène toevoegen. Hiervoor hoeven de apparaten niet van hetzelfde merk te zijn, wat het gebruiksgemak aanzienlijk verhoogt.
En nu?
Als je de lampen en /of bijbehorende accessoires hebt geïnstalleerd is het aan te raden om eerst een paar dagen te ontdekken wat er allemaal mogelijk is met de app Woning. Kijk eens naar de Automatiseringen, indeling van Kamers en eventuele Scènes. Probeer eens wat dingen uit, een automatisering of scène is altijd weer te verwijderen. Hier kun je eigenlijk weinig fout aan doen.
Op een later tijdstip zullen we verder gaan met de automatiseringen.