Nu moet ik er toch ook een blogje aan wijden. De hele discussie omtrent Zwarte Piet…

Dit jaar zijn ze toch echt aan het doorslaan. Al enkele jaren laait de discussie op over de rol van Zwarte Piet. Is Sinterklaas een racist, een slavendrijver? Zelfs de VN buigt zich er nu over, het moet niet gekker worden.

Zwarte Piet…Ik kan mezelf de tijd dat ik geloofde in onze goedheiligman nog best goed herinneren. Bram (Voor mij de enige echte Sinterklaas) zette hem geweldig neer en hij had natuurlijk altijd een hele horde Pieten achter zich aanlopen die de meest rare fratsen uithaalden. Wegwijspiet die toch altijd de weg kwijtraakte, Hoofdpiet die alles wilde regelen maar waarbij er toch altijd iets fout liep.  Nee, Zwarte Piet is voor mij nooit een demon of satan geweest, maar gewoon een vrolijke kindervriend.

De mythe spreekt ervan dat Piter oorspronkelijk een Ethiopische zwarte slaaf was die door de heilige Nicolaas op een slavenmarkt in Myra werd vrijgekocht. Als dank bleef hij trouw aan de heilige Nicolaas en werd zijn ‘knecht’.
Ik denk dat dit een mooie mythe is waaruit blijkt dat Sinterklaas een prima ‘baas’ is en Zwarte Piet een dankbare ‘werknemer’.

Sinterklaas…Racisme… Kleuters weten niet eens wat dat is. Er is geen enkele kleuter die Zwarte Piet zal associëren met gekleurde medemensen en hier vervelende opmerkingen over zal maken. Nee, het zijn de volwassenen die zich hier druk over maken. Schiet mij overigens maar lek waarom…

Laten we dit cultureel erfgoed vooral in ere bewaren en zorgen dat onze kinderen, en hun kinderen, hier nog vele jaren plezier aan kunnen beleven!!!

Tja, en ondanks dat ik 34 jaar ben zit ik op 16 november gewoon voor de tv om te zien hoe Sint en zijn Pieten aanmeren in Groningen. Ik zeg, Zwarte Piet moet blijven!!!

Met een pepernotengroet…

Groetjes-Serena-sinterklaas-schuin