Afgelopen week werd de top 3 bekend gemaakt van de Top 2000 die vanaf Tweede Kerstdag gedraaid zal worden op Radio 2. Zelf stemde ik ook op dit nummer en ben dus erg blij dat deze dit jaar op nummer 1 is beland.

Hotel California…

Ik heb het over ‘Hotel California’ van The Eagles. Voor de tweede keer in de geschiedenis van de Top 2000 staat dit nummer op 1, een verdiende plaats.

Op internet doen de meest vreemde geruchten de ronde over wat de betekenis van dit lied kan zijn. Op wikipedia kwam ik het navolgende stukje tegen.

De tekst van het lied gaat over een vermoeide reiziger die de nacht doorbrengt in een luxehotel dat er aanvankelijk gastvrij en welkom uitziet, maar dat later een verschrikkelijke plaats blijkt te zijn waar men nooit meer uit kan vertrekken.

De abstracte opzet van de tekst heeft ertoe geleid dat veel mensen er hun eigen interpretaties aan hebben gegeven. Een veelgehoorde theorie is dat de tekst een allegorie is voor het hedonisme en de zelfvernietiging in de muziekindustrie van Zuid-Californië gedurende de jaren 70 van de 20e eeuw. Don Henley noemde het “our interpretation of the high life in Los Angeles”[1]

Tijdens een optreden in The Howard Stern Show op 17 juli 2008 gaf Don Felder de volgende omschrijving van de oorsprong van de tekst:

“Don Henley and Glen wrote most of the words. All of us kind of drove into LA at night. Nobody was from California, and if you drive into LA at night… you can just see this glow on the horizon of lights, and the images that start running through your head of Hollywood and all the dreams that you have, and so it was kind of about that… what we started writing the song about. Coming into LA… and from that Life In The Fast Lane came out of it, and Wasted Time and a bunch of other songs.”

Andere theorieën over de tekst zijn dat de tekst satanistische aspecten zou bevatten (met name de zin but they just can’t kill the beast), dat het hotel uit het lied het Camarillo State Mental Hospital (een inrichting voor mentaal gehandicapten) zou zijn, en dat de tekst een metafoor is voor kanker. Al deze theorieën zijn echter ontkend door de Eagles.[2]

Een populair gerucht aan de University of North Texas is dat het lied zou gaan over Don Henleys ervaringen van toen hij met Bruce Hall samenwoonde.

Een gedeelte van de tekst in het lied geeft duidelijk de sfeer en spirit van California (“a way of life”) weer, vaak door mensen gefantaseerd. Een mogelijke metafoor voor “the beast” kan drank en/of drugs betekenen, maar ook dat mensen geneigd zijn in een “sleur” terecht te komen, een gewoonte om in te leven. “You can checkout any time you like, But you can never leave!” geeft duidelijk weer dat mensen geneigd zijn moeilijk uit dit patroon (het leven) te ontsnappen en vaak weer terugvallen in de dagelijkse beslommeringen … mogelijk gepaard met allerlei problemen, gepaard met drank, drugs, geldproblemen etc.

Wat ook de betekenis van het lied mag zijn. Ik vind het in ieder geval een prachtig nummer!!! Wie weet, misschien kan ik over een aantal jaar wel zelf spelen op mijn gitaartje…

Groetjes