Sinds kort heb ik een nieuwe eReader, de Kobo Glo HD. Ik ben er echt hartstikke blij mee, maar ik miste echter een essentieel onderdeel. Reeksen!!!

Omdat ik vaak series van boeken lees is het wel zo fijn als je ook weet in welke volgorde je ze moet lezen. Dat is meestal wel redelijk essentieel om de rode draad in een verhaal te kunnen volgen. Op mijn oude eReaders was dit geen probleem, maar de Kobo had deze instelling echter niet. Tijd dus om op zoek te gaan naar een manier waarmee dat toch lukt!

Ik onderhoud mijn ‘bibliotheek’ met de app calibre, waarschijnlijk wel bij iedereen bekend. Deze app is zo uitgebreid en er zijn zo veel plugins voor te vinden dat er echt wel een manier moest zijn om toch de reeksen weer te kunnen geven. Na een beetje speuren op internet en zelf een beetje klungelen heb ik uiteindelijk een manier gevonden.

Omdat er natuurlijk tegenwoordig steeds meer mensen zijn die een Kobo hebben leek het me wel handig om de werkwijze ook met jullie te delen.

Hoe ga je te werk?

Reeksen

Ten eerste is het natuurlijk van belang dat je bij de metagegevens van een boek ook daadwerkelijk de titel van de reeks en het volgnummer invoert. Als je dit niet goed doet is al je werk al voor niets geweest.

Plug-in zoeken

Calibre heeft standaard een aantal plug-ins ingevoerd voor de diverse merken eReaders. Deze keer moet je eerst echter een andere plugin installeren. Ga naar Voorkeuren –> Verkrijg plugins om Calibre uit te breiden.

Plugin kiezen

Geef bij ‘Filter op naam:’ het woordje ‘kobo’ en selecteer de plug-in ‘KoboTouchExtended’. Hierna kies je uiteraard voor installeren.
Mogelijk dat je Calibre opnieuw moet opstarten na het installeren van deze plug-in.

Oude plug-in deactiveren

Omdat je nu een nieuwe plug-in hebt geïnstalleerd zul je de oude plugin moeten deactiveren omdat er anders conflicten kunnen ontstaan.

Ga naar: Voorkeuren – Wijzig gedrag van calibre

Plug-ins

Hier klik je op de knop ‘Plug-ins’.

Plugin deactiveren

Selecteer ‘KoboTouch’ en klik onderaan op ‘Deactiveer plug-in’.
Hierna wordt de plug-in grijs van kleur, zoals weergegeven op de afbeelding.

Selecteer hierna de plug-in ‘KoboTouchExtended en klik op ‘Plug-in aanpassen’.

Plug-in aanpassen

Vink de opties ‘Boekenplanken maken’ en ‘Reeks informatie instellen’ aan en klik op ‘OK’.

De truc

Als je al vaker met Calibre hebt gewerkt weet je dat het verzenden van boeken naar je eReader een eitje is. Je selecteert het boek en klikt op ‘Naar apparaat sturen’. Maar nu komt het!!!
Als je je Kobo hierna loskoppelt zul je zien dat er nog niets bij de titels van de boeken te zien is. Je zult daarom je Kobo opnieuw aan moeten sluiten en de boeken voor een TWEEDE keer naar je eReader moeten sturen. Ik heb geen idee waarom, het is een beetje raar, maar het werkt!!!

Mijn verzamelingen

Als het goed is zijn je boeken hierna voorzien van de titel van je reeks en het volgnummer. Onder het kopje ‘Mijn verzamelingen’ zul je nu alle reeksen zien staan die je aan je Kobo hebt toegevoegd. Ze staan niet in de goede volgorde, maar door het volgnummer kun je prima zien welk boek je moet kiezen.

Reeksen Volgnummers
Het is een beetje een omslachtige manier, maar hé, het werkt!!! Als je eenmaal de plugins en zo hebt geïnstalleerd is het eigenlijk een eitje. Je hoeft alleen maar alles netjes in te voeren bij de metadata (Hiervoor gebruik ik overigens ook de plug-in van Bol.com, ideaal om de beschrijving van het boek op te halen) en alles twee keer te versturen.

Laten jullie in de reacties even weten of het bij jullie ook zo werkt?

Update 11.30 uur: Ik kreeg al van 1 lezer te horen dat het bij haar zelfs in 1 keer werkte en dat ook de boeken die reeds op haar eReader stonden zijn bijgewerkt.

Groetjes