Omdat ik, zoals de meesten van jullie wel weten, lichtelijk een audiofiel ben moest ik natuurlijk ook de nieuwe muziekdienst van Apple, Apple Music, uitproberen. Ik gebruik al jaren Spotify en ben daar ook uitermate tevreden over. Toch leek het me handig om alles bij Apple te houden. Mijn bevindingen wil ik jullie niet onthouden…

Apple Music

 

Apple Music is nog een beetje buggy (Ik was de eerste dag ineens al mijn playlists kwijt op mijn iDevices, maar de dag erna verschenen ze weer miraculeus), maar mijn eerste indruk is absoluut niet verkeerd.

Playlist Apple Music Playlist Spotify
Vooral het uiterlijk van Apple Music spreekt me erg aan. Spotify is zwart, en dat is het dan ook… Apple Music is daarentegen licht en iedere speellijst heeft weer een andere kleur.
Ik gebruik in deze review alleen screenshots van mijn iPhone, aangezien ik die het meeste onderweg gebruik. Gewoon als ‘walkman’, maar ook in de auto. Uiteraard is het op de iPad allemaal ietsje groter en overzichtelijker…

Genres Apple Music… Genres Spotify…
Qua openbare afspeellijsten is er voor beide platformen genoeg te vinden, maar hierin steekt Spotify er toch nog met kop en schouders boven uit. Waar Apple alleen haar eigen afspeellijsten laat verschijnen, zie je in Spotify ook de lijsten die door de gebruikers aan zijn gemaakt. Natuurlijk is Spotify op dit moment ook nog een stuk commerciëler en leeft het ook veel meer in Nederland. Ik ben zelf ook geabonneerd op de lijst van bijvoorbeeld de Mega Top 50, ideaal dat die gewoon iedere week wordt voorzien van een update.
Ook zijn er nogal behoorlijk wat verzamelalbums die op Apple Music voorzien zijn van ‘grijze’ nummers. Met andere woorden, je mag ze niet afspelen.

Apple Watch menu…  Apple Watch huidige…
Omdat ik thuis alles van Apple heb is het natuurlijk een stuk handiger om Apple Music te gebruiken, vooral omdat ik altijd mijn muziek vanaf de Mac via de Apple TV naar mijn stereo stream. Bij Spotify gaat dat iets omslachtiger, daar moet je weer een extra app installeren omdat deze niet is voorzien van AirPlay.
En ook op de Apple Watch werkt het natuurlijk perfect…

Huidig nummer Apple Music… Huidig nummer Spotify…
Nog even over die afspeellijsten… Ik heb alles overgezet met de app MovetoAppleMusic. De app kost $ 4,99, maar het scheelt je een hele berg tijd met het zoeken naar alle nummers.
Wel even een tip, je moet de taal van je computer even op Engels zetten, anders herkent iTunes de tekstbestanden niet die je als afspeellijst importeert.

Afspeellijsten Apple Music…  Afspeellijsten Spotify…
Inmiddels heb ik de lijst voorzien van mappen, zodat ik ook alles een beetje op genre bij elkaar heb staan. Maar je ziet, ik heb gewoon dezelfde lijstjes als voorheen op Spotify…

Nu zullen de meesten onderin de menubalk van Apple Music in plaats van ‘Afspeellijsten’ het tabblad ‘Connect’ zien staan. Daar doe ik dus niets mee en heb deze in de instellingen bij ‘Beperkingen’ uitgeschakeld. Dan verschijnt dus automatisch het tabblad ‘Afspeellijsten’, veel handiger!!!

Het enige dat ik echt mis in Apple Music is de link met Last.fm. In Spotify kun je hier netjes je gegevens van invoeren waarna alles keurig gescrobbled wordt, maar met Apple Music zul je dat toch even handmatig moeten doen. Ik heb hiervoor het appje Cloudscrob geïnstalleerd. Beetje omslachtig, da’s wel jammer…

Als ik eerlijk ben is Spotify, op het uiterlijk na, op dit moment nog steeds beter dan Apple Music. Er is volgens mij meer aanbod qua muziek en de openbare afspeellijsten zijn heel fijn. Maar, ik wil Apple Music toch een kans geven…
Ik heb mijn abonnement bij Spotify Premium tijdelijk opgezegd, aangezien de eerste 3 maanden Apple Music gratis zijn bij aanmelding. Dan heb ik toch maar mooi weer € 30,- gespaard. Het platform bestaat tenslotte pas 1½ maand en er zullen zeker nog kinderziektes in zitten die, Apple kennende, ook wel weer opgelost zullen worden. Mocht ik na die tijd niet tevreden zijn, kan ik altijd weer terug naar Spotify, mijn afspeellijsten zijn toch allemaal bewaard.

Groetjes