Blijkbaar heb ik nogal wat stof op doen waaien met mijn blog over de Nederlandse taal… Ik kreeg behoorlijk wat reacties hier op de site en op Twitter en Facebook en hierin werden ook de ergernissen van andere lezers genoemd.

Ik kreeg zelfs het verzoek om verder te gaan met een blog hierover en dan wil ik mijn lezertjes natuurlijk niet teleurstellen.

‘Na’ en ‘naar’ zijn blijkbaar ook behoorlijke struikelblokken. Ook hiervoor is de uitleg vrij eenvoudig. ‘Na’ heeft te maken met tijdsbepaling en ‘naar’ heeft te maken met richting. Dus: Ik ga NA het eten NAAR de sportschool.

En dan was ik in mijn vorige blogje nog een ergernis vergeten. Het verschil tussen ‘kennen’ en ‘kunnen’. Hoe vaak hoor je niet iemand zeggen: ‘Kan jij die?’ Alweer zoiets tenenkrommends.
‘Kennen’ is weten en ‘kunnen’ is doen. Dus: ‘Ik ken die persoon’ en ‘Ik ken de les uit mijn hoofd’. Of: ‘Ik kan dat alleen’ en ‘Ik kan vanavond niet’.

Om nog maar niet te spreken over het gebruik van ‘d’ en ‘dt’. Als ik zie dat iemand ‘ik wordt’ schrijf krijg ik het al benauwd, maar er zijn zelfs mensen die het klaar krijgen om in de verleden tijd ‘ik werdt’ te schrijven. Sorry, maar dan ben je volgens mij op de basisschool een paar jaar ziek geweest. Hihi…
De ik-vorm is altijd de kortste vorm van het werkwoord. Dus: ik word, ik houd, ik vind etc.

En dan viel me ook nog een woord in dat bijna standaard verkeerd wordt geschreven. Cappuccino… Dus met dubbele p en dubbele c. Ik zag het laatst verkeerd geschreven op een groot reclamebord van Subway. Dat is toch een enorme flater?
En om dan in de sfeer van de Italiaanse koffie te blijven. Het is ‘espresso’ en niet zoals veel mensen denken met een ‘x’. Het is geen ‘opzettelijke koffie’!!!

Natuurlijk twijfel ik ook wel eens over de schrijfwijze van een woord. Ik vind het echter zo slordig staan als ik het later ontdek of als ik hierop word gewezen. Mijn truc is gewoon om het woord even in Word of in Google te typen. Dan zie je vanzelf of het wel of niet goed geschreven is. Dat ziet er toch altijd net iets netter uit!!!

Welke ergernissen of struikelblokken hebben jullie nog meer?
(Met mijn opleiding aan de PABO is het natuurlijk wel heel erg leuk om erachter te komen wat de struikelblokken van mensen zijn. Daar kan ik dan bij de leerlingen net iets meer aandacht aan besteden.)