Doordat ik vrij veel op het internet te vinden ben kom ik er steeds meer en meer achter dat het waardeloos gesteld is met het gebruik van de Nederlandse taal…

Ik zit af en toe met gekromde tenen een tekst te lezen en me af te vragen hoe het kan dat de mensen gewoonweg niet zien dat iets gigantisch verkeerd geschreven is. Een typefout maken kan natuurlijk iedereen wel eens gebeuren, maar de meeste fouten die gemaakt worden zijn gewoon te wijten aan te weinig kennis van de Nederlandse taal. Ik kan het gewoonweg niet laten om de meest opvallende even te noemen.

Één van de meest gemaakte fouten is toch wel tussen ‘jou’ en ‘jouw’. Als ik een zin lees die eindigt op bijvoorbeeld ‘dan jouw’ kan ik wel gillen. Je zegt toch ook niet ‘Ik hou van jouW’? ‘Jouw’ is een bezittelijk voornaamwoord. ‘Jouw auto’, ‘jouw huis’ enz. Neem nu de volgende zinnen:

Mag ik jou kussen?
Mag ik jouw kussen?

Twee bijna identieke zinnen op het eerste gezicht, maar ze hebben een totaal andere betekenis. Om dan nog maar niet te spreken over ‘me’ en ‘mijn’. Het is niet ‘me fiets’ maar ‘mijn fiets’!!! Mensen schrijven alles maar zo kort mogelijk op, een vervelend gevolg van MSN.

‘Als’ en ‘dan’ is ook zo’n geweldig voorbeeld. De uitleg is simpel… ‘Als’ is gelijk aan iets en ‘dan’ is groter of kleiner dan iets. Als je dat eenmaal weet zou je het eigenlijk nooit meer fout mogen doen. Ik ben even groot ALS jij. Ik ben groter/kleiner DAN jij.

Nu valt bovenstaande onder grammatica, maar de spelling van woorden laat ook nog wel eens te wensen over. Ik lees dagelijks wel tien keer op Twitter of Facebook dat mensen lekker hun ‘pyama’ aan gaan trekken. Ik vraag me dan wel eens af of dat dan ook een half kledingstuk is aangezien ze ook maar een half woord opschrijven. Het is namelijk toch echt ‘pyjama’…

Ik weet dat dit even een onzettend klaagblogje is, maar misschien steken mensen er op deze manier ook nog wel iets van op. Ben ik nu echt de enige die dit opvalt? Ja ‘enige’, want als ik de ‘enigste’ was dan zou ik de leukste zijn. :roll: