Vandaag weer eens een heerlijk geektalk nerdblogje. Ik heb er weer een nieuw Apple product bij en ik ben eindelijk helemaal ‘draadloos’.

Over het algemeen staat mijn MacBook Pro gewoon op de eettafel op een standaard. Los toetsenbord en muis erbij, zodat ik een iets gezondere werkhouding heb. Met een usb-hub je had ik twee harde schijven aangesloten. Eentje waar mijn muziek en foto’s op staan en eentje waar mijn back-up, Time Machine, op draait. Werkt allemaal prima, maar sinds ik op school zit sleep ik dus twee keer in de week mijn MacBookje mee naar school. Iedere keer weer een gehannes met kabeltjes uittrekken enzovoorts. Dat was ik dus eigenlijk meer dan beu. Hoe op te lossen? Met een NAS?
Nee, ik had al vaker gehoord van de Airport Extreme, een router van Apple. Ik heb al een Airport Express om mijn muziek draadloos naar de stereo te streamen, een apparaatje waar ik absoluut niet meer zonder zou kunnen.

Bij de Extreme is het echter mogelijk om via usb apparaten aan te sluiten en deze te delen in je thuisnetwerk. Denk hierbij aan harde schijven en printers. Alleen, apparaten van Apple staan erom bekend dat ze nu niet bepaald goedkoop zijn. Op zo’n moment biedt Marktplaats perspectief. Even rondgeneusd en in Sittard een verkoper gevonden die een Extreme te koop had staan voorzien van aankoopbon en garantie. Gisteravond voor school even opgepikt en hij ziet er echt als nieuw uit!!!
(Onderstaand plaatje is gewoon van het net geplukt hoor…)

Vanochtend was ik al vroeg wakker na de nachtdienst (Maar 2,5 uur geslapen :shock:) en toen ben ik maar opgestaan en aan de slag gegaan. Het installeren was echt fluitje van een cent. Binnen 5 minuten was ik online en had ik zelfs twee netwerken draaiende. Eentje voor mezelf waarbij ik overal toegang tot heb, dus de schijven in het netwerk en dergelijke, en eentje voor mijn gasten zodat zij ook toegang hebben tot internet als ze hier op bezoek zijn. Service!!! :mrgreen:

Toen begon het gehannes echter. Ik kreeg de gewone harde schijf wel zichtbaar, maar de schijf voor de back-up niet. Na enkele uurtjes googelen en veel dingen uitproberen heb ik het nu eindelijk werkend (Tip voor mensen die het ook niet lukt: Zorg dat je schijven gemount zijn op je desktop). Na een format van de Time Machine is deze momenteel bezig met het maken van een uitgebreide back-up en draait iTunes nu weer mooi de muziekjes vanaf de harde schijf af.

Een van de voordelen dat er nu niets meer aan de MacBook vast hangt is dat hij thuis dus ook een stuk mobieler is. Ik hang dus nu lekker op de bank met een laptopkussen. Ik heb natuurlijk wel een iPad, maar voor het typen van langere verhalen is de MacBook toch net iets makkelijker.

Nog een klein voordeeltje dat ik net ontdekte… Met de oude router ‘moest’ ik een ethernetkabel aansluiten om mijn muziek draadloos naar de stereo te streamen. Deed ik dat over WiFi, dan haperde de muziek continue, niet om aan te horen. Ook dat werkt nu draadloos zonder te haperen, helemaal geweldig. Weer een kabel die ik op kan ruimen en dus niet meer door de hele woonkamer loopt…

Alle spullen, dus modem, AirPort en HD’s zijn netjes weggeborgen in het kastje dat ik begin dit jaar kocht om mijn kabelspaghetti weg te werken. Scheelt ook weer wat plek op tafel en ziet er dus een stuk opgeruimder uit. Ik ben weer helemaal in mijn nopjes!!!