Na een maand mijn HomeWizard in gebruik te hebben is het dan eindelijk tijd voor een uitleg. Mensen in mijn omgeving vinden het raar dat ik zoiets installeer, maar ik denk dat het op de lange duur geld besparend kan zijn en ik verhoog de veiligheid in mijn woning. Ook niet onbelangrijk!!!

Al jaren had ik in de woonkamer schakelaars achter mijn schemerlampen zitten zodat ik deze met een afstandsbediening aan kon maken. Ik wilde echter meer, ik wilde alles kunnen bedienen, ook als ik niet thuis was. En daar zag ik het dan ineens op internet langskomen, precies datgene dat ik zocht en ook nog in een betaalbare prijsklasse. De HomeWizard

Klik even op de afbeeldingen om deze te vergroten…

Onderdelen HomeWizardHet systeem is met allerlei opties uit te breiden waardoor het niet alleen mogelijk is om je apparatuur op afstand te bedienen, maar ook het weer te bekijken en de gegevens van je energiemeter te bekijken. Inmiddels is mijn huis voorzien van de nodige KlikAanKlikUit schakelaars, 1 deurbel, 1 rookmelder, 2 thermometers, 1 regenmeter, 1 Wattcher, 3 deursensoren en 2 ledlampen.
Dat ik nog lang niet klaar ben met uitbreiden zul je verderop in deze blog kunnen lezen. Het is iedere keer weer leuk om iets nieuws toe te kunnen voegen…

 

BedieningDe installatie van de meeste onderdelen is vrij eenvoudig. De schakelaars steek je gewoon in het stopcontact waarna je ze koppelt met de bijgeleverde afstandsbediening. Hierna kun je ze aan de app op je smartphone toevoegen door de ‘opdracht’ van de afstandsbediening aan je smartphone te leren.
Inmiddels heb ik het zo ingesteld dat er bijvoorbeeld in de kelder direct een ledlamp gaat branden op het moment dat ik de deur open. Hetzelfde in de aanbouw. Kom ik achterom binnen gaat er meteen een lampje aan. Handig, omdat de wandschakelaar aan de andere kant van de ruimte zit.

Er is zijn buiten de schakelaars die je in een stopcontact steekt ook mogelijkheden om schakelaars in te bouwen. Dit zit hier later ook nog in de planning zodat ik ook daadwerkelijk de plafondlampen kan bedienen. Inmiddels zijn echter alle ‘losse’ lampen in huis voorzien van een schakelaar en kan ik alles bedienen vanaf mijn iPhone. Tevens is er de mogelijkheid om ‘acties’ in te stellen. Denk hierbij bijvoorbeeld aan een tijdschakelaar.
Door de verlichting onder het aanrecht te voorzien van twee stekkers kan ik deze nu direct bij binnenkomst aanmaken zonder eerst in het donker op zoek te moeten gaan naar een klein knopje. De afstandsbediening heb ik met een Powerstripje op de muur geplakt bij de wandschakelaar zodat ik ook als ik mijn iPhone niet bij me heb direct makkelijk het licht aan kan maken.

WattcherSinds ik de HomeWizard gebruik ben ik ook een stuk bewuster geworden van mijn stroomverbruik. Ik heb een apparaatje in mijn meterkast zitten en deze houdt precies hoeveel kWh er per dag en op het moment gebruikt wordt. Heb je een slimme meter en zonnepanelen? Ook hier is weer een apparaatje voor.
In de eerste paar dagen zag ik dat er toch wel heel veel ‘sluipstroom’ gebruikt werd en ik ben dan ook alles uit gaan trekken. Uiteindelijk blijkt het afkomstig te zijn van de diepvries en de koelkast. Door deze een standje lager te zetten zag ik mijn verbruik alweer omlaag gaan.

Door bijvoorbeeld een schakelaar achter de tv op mijn slaapkamer te hangen kan ik deze nu ook daadwerkelijk uitzetten in plaats van dat hij op standby blijft staan als ik wil gaan slapen. Het bespaart stroom en het is ook nog eens een stuk veiliger!!!

Temperatuur en luchtvochtigheid… Regenmeter Huidig weerbeeld

Het weer is natuurlijk ook een onderwerp waar vaak over gesproken wordt en iedereen wilt wel weten hoe warm het is of gaat worden. Inmiddels staat hier in de woonkamer een thermometer en hangt er eentje in de tuin. De thermometers zijn tevens hygrometers en houden ook de luchtvochtigheid bij. Op het dak staat een regenmeter en deze houdt per week, maand en jaar bij hoeveel regen er is gevallen. De planning is om ook nog een windmeter en een uv-meter te installeren, hier wordt het ‘weerbericht’ alleen maar accurater van. Het is mogelijk om de gegevens van jouw weerstation te delen zodat andere gebruikers dit ook kunnen zien. Op die manier krijg je een volledig overzicht van heel Nederland.

AwarenessNiet alleen de eenvoud is een groot voordeel, ook de veiligheid is wel een belangrijk punt. Inmiddels heb ik op de bovenverdieping een rookmelder opgehangen welke ook het signaal doorgeeft naar de smartphone. Hetzelfde geldt voor de deursensoren en de deurbel. Ik kan op afstand zien of alle deuren gesloten zijn, ik krijg een pushmelding als er iemand voor de deur staat en op de bel drukt en in geval van brand zal ook de rookmelder een pushmelding afgeven.

Op dit moment is er een IP-camera via eBay onderweg waardoor ik ook op afstand kan kijken wat er in en om mijn woning gebeurd.

Er zijn dus legio mogelijkheden en het bedrijf is zelf ook nog steeds bezig met uitbreidingen. Op dit moment is men bezig met het ontwikkelen van een thermostaat waardoor het straks ook mogelijk is om op afstand je verwarming aan en uit te zetten. Lijkt me heerlijk in de winter. Op het moment dat je naar huis gaat alvast de verwarming aanzetten en dan lekker in een warm huis binnen kunnen komen.

Er zijn dus zeer veel mogelijkheden en het is bijna ondoenlijk om deze hier allemaal te laten. Om je toch een idee te geven, hierbij een filmpje van Tweakers waarin de mogelijkheden gedeeltelijk worden getoond en uitgelegd.

Ik weet dat deze blog voor veel van mijn lezers niet zo interessant zal zijn, er is mij echter al door diverse mensen verzocht om mijn bevindingen omtrent de HomeWizard op papier te zetten. Ik hoop dat ik voor deze mensen een beetje duidelijk ben geweest over wat er allemaal mogelijk is…

GroetjesSerenaLente