Omdat ik graag mijn iPhone wilde updaten naar de laatste firmware versie 3.1.2 heb ik laatst mijn jailbreak van de iPhone gegooid. Ik had vrij veel geïnstalleerd en merkte dat mijn iPhone er toch wel traag van werd.

Toch ben ik al vrij snel tot de ontdekking gekomen dat er wel een aantal apps waren die ik miste nu ik geen jailbreak meer had. Dus vandaag toch weer overstag gegaan en heb de nieuwste manier van jailbreaken toegepast.

Ik zal even een kleine handleiding geven op de manier waarop ik de jailbreak heb toegepast op mijn iPhone 3G 16Gb met Windows Vista.

 1. Start iTunes op je pc op en draag er zorg voor dat je de laatste versie van iTunes hebt geïnstalleerd. Op dit moment is dat 9.0.1.8
 2. Sluit je iPhone aan op je pc en draag er zorg voor dat ook hier de laatste firmware is geïnstalleerd. In dit geval dus 3.1.2
 3. Maak in iTunes een back-up (reservekopie) van je iPhone
 4. Ga naar http://blackra1n.com/ en klik op het windows logo
 5. Open het gedownloade bestand en klik op de tekst “Make it ra1n”
 6. Make it Ra1n

 7. Op het scherm van zowel je pc als je iPhone zullen nu enkele dingen gebeuren waardoor de jailbreak in werking wordt gesteld. Een en ander zal ca. 20 seconden in beslag nemen.
 8. Als de jailbreak compleet is zal er een scherm verschijnen waarin wordt aangegeven dat de jailbreak compleet is. Klik nu op “Ok”
 9. Je iPhone zal gereboot worden en er zal een icoon verschijnen met de naam “Blackra1n”
 10. Open dit en kies om “Cydia” te installeren.
 11. Nu kun je je iPhone geheel naar je eigen wensen instellen.

Uiteraard rijst nu de vraag: “Wat moet ik dan installeren”?

Ik heb er nu voor gekozen om alleen de hoogstnoodzakelijke apps te installeren, zodat de iPhone wel snel zal blijven.
Als je Cydia opent zal hij eerst vragen om alles te updaten. Kies hier bij de eerste vraag voor “User” en hierna voor een volledige update.

IMG_0098

Ik heb de navolgende apps geïnstalleerd.

 • SBSettings: Hier zijn een aantal instellingen te vinden zoals het tonen van het percentage van je batterijpercentage, sneltoetsen voor bluetooth, verbergen van apps enz. Ik heb hier alleen gekozen om het percentage te laten zien en Boxcar te verbergen.

IMG_0099

 • OpenSSH: Hiermee is het mogelijk om de bestanden van je iPhone te benaderen. Lees goed de handleiding die erbij staat over hoe het IP-adres van je Wi-Fi verbinding te achterhalen!!! Om de bestanden op je pc te benaderen zul je WinSCP moeten installeren.
 • Cycorder: Het is normaal niet mogelijk om met je 3G te filmen, maar deze app verandert je 3G eveneens in een camera.

IMG_0105

 • Qik: Zoals sommigen van jullie wel weten maakt Qik het mogelijk om te filmen en dit ook rechtstreeks naar de website te streamen. Volgers kunnen dus rechtstreeks meekijken met jou.

IMG_0102 IMG_0103

 • TomTom: Via de nieuwsgroepen heb ik TomTom gedownload. De meest recente versie is hier te vinden. Sleep deze vanuit het venster waar je het programma hebt opgeslagen naar “Programma’s” in iTunes. Om deze ook op je iPhone te kunnen installeren zul je de navolgende app moeten installeren.

IMG_0101 IMG_0100

 • AppSync: Ga in Cydia naar het tabblad “Manage” en klik op “Sources”. Klik hierna op “Edit” en “Add” en voer het navolgende adres in: http://cydia.hackulo.us. Er zal nu een melding komen dat deze niet erkend is, maar gewoon verder gaan. Nu kan AppSync gezocht en geïnstalleerd worden.

Ok, nu zul je ook nog WinSCP in moeten stellen om toegang te krijgen tot je iPhone. Als je het programma opent zul je het navolgende scherm te zien krijgen. Vul de gegevens in zoals in onderstaand plaatje staat aangegeven.

WinSCP

Sla deze gegevens op middels “Save” en geef een naam aan de verbinding. Ik heb er wel voor gekozen om het wachtwoord te onthouden omdat ik de enige gebruiker van mijn pc ben.
Als het goed is moet je nu toegang kunnen krijgen tot de bestanden die op je iPhone staan. Ga hier niet zomaar in veranderen!!!!! Je opgenomen filmpjes in Cycorder zijn te vinden onder: /private/var/mobile/Media/Videos Van hieruit kun je ze gewoon naar de gewenste map op je pc slepen.

Uiteraard zijn er vanuit Cydia nog veel meer mogelijkheden, zoals het instellen van een thema middels Winterboard. Ik heb dit bij mijn vorige jailbreak ook gehad en ben uiteindelijk tot de conclusie gekomen dat deze de iPhone alleen maar trager maakt. Er zijn talloze mogelijkheden in Cydia en er zullen zeker nog apps zijn die een must-have zijn, maar waar ik het bestaan niet van weet. Laat me dit dan svp even weten in een reactie op deze blog. We kunnen tenslotte alleen maar van elkaar leren!!!

Ik hoop dat jullie iets aan deze blog hebben gehad!!! Mocht er niets helemaal duidelijk zijn in bovenstaande, schroom dan niet om te vragen!!! Ik zal in de reacties antwoord geven op jullie vragen.
Ik ga in ieder geval weer fijn filmen en navigeren, ik ben weer helemaal happy!!!