Naar aanleiding van een aantal foto’s die ik mijn Instadiaries plaatste kreeg ik de vraag wat dat geocachen nu precies is en hoe het in zijn werk gaat. Ik zal proberen het uit te leggen en hoop zo dus ook andere mensen enthousiast te maken.

Geocaching

Ik ben zelf nog niet zo heel lang bezig, maar ik heb er al een aantal uren flink veel plezier aan beleefd. Wandelen is natuurlijk gezond, maar door het te combineren met het zoeken naar een cache wordt het ook nog eens extra leuk.

Naast eenvoudige caches, waarbij de gebruiker rechtstreeks op de juiste locatie af kan lopen, zijn er ook veel caches waarvoor eerst een puzzel opgelost moet worden of waarbij eerst een soort speurtocht gelopen moet worden. Voor veel cachers gaat het daarom nog niet eens zozeer om de cache zelf, maar meer om de tocht en het ontdekken van mooie locaties in de natuur of in steden.

Caches kunnen in de volgende soorten worden onderverdeeld:

Traditionele caches – De eenvoudigste soort, waarbij de eindlocatie al staat vermeld op internet. De cacher voert de coördinaten in en kan op weg gaanMulticaches – Bij deze caches zijn alleen bepaalde waypoints (tussenpunten) gegeven. Zo kan er op een bepaald punt een vraag beantwoord moeten worden of moet er een volgend coördinaat gezocht en/of berekend worden.

Multicaches – Bij deze caches zijn alleen bepaalde waypoints (tussenpunten) gegeven. Zo kan er op een bepaald punt een vraag beantwoord moeten worden of moet er een volgend coördinaat gezocht en/of berekend worden.

Mystery cache – Bij deze caches is niet de locatie van de cache aangegeven, maar enkel een (fictief) punt in de buurt. Door vooraf een puzzel of opdracht op te lossen kan de echte locatie gevonden worden.

Earth Cache – Een Earth cache moet een educatieve geologische opdracht bevatten. Bijvoorbeeld het meten/berekenen van de omvang van een specifiek kenmerk van het gebied, het verzamelen en vastleggen van gegevens (zoals tijdstip van een getijgolf), of door een e-mail naar de cache eigenaar te laten sturen met het antwoord op geologische vragen waarvan de informatie ter plekke te achterhalen is (bijvoorbeeld op een informatiebord). Sinds 01 januari 2011 zijn de richtlijnen aangepast, het maken van een foto is optioneel.

Virtuele cache – Op sommige plaatsen is het niet mogelijk of toegestaan een fysieke cache te verstoppen. Een virtuele cache is dus alleen een locatie. Deze caches worden meestal als ‘gevonden’ beschouwd als de cacher een vraag over de locatie kan beantwoorden en een foto kan tonen. Sinds geruime tijd worden geen nieuwe virtuele caches meer toegevoegd aan de database, een earth cache kan nog wel worden aangemaakt.

Webcam cache – De bedoeling is herkenbaar (met gps zichtbaar) in beeld van een bepaalde webcam te gaan staan en als bewijs het plaatje van de webcam bij het log te voegen. Sinds enige tijd worden geen nieuwe Webcam caches meer toegevoegd aan de database.

Bron: Wikipedia

Cache uitkiezen

Zelf heb ik tot nu toe alleen tradionele en multicaches gevonden. Ik ben tenslotte ook nog maar een beginner. Om alles goed te kunnen vinden heb ik de officiële Geocaching App gekocht. Hiermee kun je alle caches vinden die zich op dat moment in jouw buurt bevinden. Je kunt zowel een lijst als een kaart bekijken.
Als je een cache hebt uitgekozen zitten er in de app nog allemaal opties die over de cache te bekijken zijn. Denk hierbij aan een omschrijving, reacties van mensen die de cache al eerder hebben gevonden, eventueel een hint voor als je moeite hebt de cache te vinden en de moeilijkheidsgraad en grootte van de cache.

Navigeren…

In de app zit een kompas waarmee je, door de in de richting van de oranje pijl te lopen, in de goede richting wordt gestuurd. Dit kompas werkt natuurlijk hemelsbreed. Eventueel kun je eerst op de kaart kijken waar je ongeveer moet zijn om het laatste stukje dan met het kompas te lopen. De app is tot op enkele meters accuraat en geeft aan wanneer je de locatie van de cache hebt bereikt.

Cache…

De schat (of: stash / cache) is een doos waarin zich allerlei voorwerpen bevinden (niet bij alle types caches). De vinder kan zo voorwerpen ruilen en/of toevoegen. Het is niet de bedoeling enkel voorwerpen weg te nemen maar ook iets van grotere waarde terug te plaatsen. Wanneer er geen ruimte is voor een schatkist wordt gebruikgemaakt van kleinere doosjes. In zo’n microcache is alleen ruimte voor een logboek.

Naast de onbekende voorwerpen in een schat, zijn er ook voorwerpen die geregistreerd worden. Voorwerpen die geregistreerd worden zijn de Travel Bugs en de geocoin. De geocoin is een speciale penning. Beide type voorwerpen hebben een uniek identificatienummer, waarmee de reis van het voorwerp via internet gevolgd kan worden. De meeste travelbugs en geocoins hebben een bepaald doel meegekregen. Vaak is dat om zo veel mogelijk landen te bezoeken of om naar een bepaalde geocache of plaats te komen. Het is de bedoeling dat een travelbug, nadat hij gevonden is, zo snel mogelijk weer in een andere schat wordt geplaatst. Hierdoor blijft de Travelbug in het spel en kunnen anderen hem ook vinden.

Bron: Wikipedia

Ik hoop dat het middels deze blog allemaal een beetje duidelijker is geworden. Ik moet nog vertellen dat er met de app nog veel meer mogelijkheden zijn, zoals bijvoorbeeld het berekenen van de waypoints voor de multicaches. Als je Premium Member wordt heb je zelfs nog meer mogelijkheden. Die laatste optie kan ik zelf niet beschrijven aangezien ik ook nog gewoon Basic Member ben.
Nou, gaan jullie het ook een keer proberen? Tip: Neem een pen en een notitieblokje mee!!!

Groetjes-Serena-sinterklaas-schuin