Ik heb er hier op mijn blog al vaker over geschreven, maar nu is het dan toch tijd om er ook daadwerkelijk een blog aan te wijden. Ik krijg vaker de vraag wat Dropbox nu precies inhoudt. Bij deze dus maar eens een duidelijke uitleg…


Wat is Dropbox?

Dropbox is de uitgelezen manier om je eigen bestanden beschikbaar te maken op meerdere computers. Je krijgt gratis 2 GB ruimte op de servers van Dropbox. Op elke computer waarop je Dropbox installeert, kun je de bestanden die in deze ruimte staan benaderen. Dropbox verschijnt als een gewone map op je computer. Het enige verschil is een icoontje bij de map en bij elk bestand. Deze geeft aan, of de map/bestand, gesynchroniseerd is met de server, of bezig is om te synchroniseren met de server.

Bestanden delen met Dropbox

Bij iedere gebruiker van Dropbox, bevindt zich in de ruimte een map genaamd ‘Public’. Bestanden die in deze map staan zijn voor iedereen beschikbaar. Voer de volgende actie uit om een bestand te delen: Klik met rechts op het bestand –> Dropbox –> Copy Public Link. Hierna kun je de link die je gekopieerd hebt aan iemand sturen zodat deze het bestand op zijn computer kan downloaden.

Het is ook mogelijk om een ‘Shared folder’ met een ander persoon aan te maken. Deze andere persoon dient dan wel ook gebruiker te zijn van Dropbox. In deze map kun je weer nieuwe mappen plaatsen of losse bestanden. Zodra de bestanden gesynchroniseerd zijn staan ze dus ook bij deze persoon op de computer.

Opslagruimte bij Dropbox

In het gratis account heb je 2 GB ruimte. Dit is op verschillende manieren uit te breiden.

De eerste manier is de simpele manier, je betaalt geld aan Dropbox, en krijgt hiervoor meer ruimte. Je kunt 50 GB ruimte krijgen voor $9.99 per maand en 100 GB voor $19.99 per maand.

De andere manier is je Dropbox ruimte uitbreiden door referrals. Voor elke persoon die jij bij Dropbox aanbrengt, krijg jij 250 MB extra ruimte. De persoon die je aanbrengt begint ook met 250 MB extra, bovenop de gratis 2 GB. Er is hierbij echter een maximum van 8 GB extra ruimte.

Conclusie

Het moge dus duidelijk zijn dat het het goedkoopste is om je Dropbox account uit te breiden middels referrals. Bij de installatie zijn er ook nog enkele andere opties om wat extra ruimte te krijgen zoals het koppelen van meerdere computers en Dropbox promoten op Twitter en Facebook. Af en toe heeft Dropbox ook een actie waardoor je middels een spel extra ruimte kunt genereren. Ik heb zelf inmiddels 7,5 GB tot mijn beschikking, maar mag nog 4,5 GB extra ruimte genereren door de genoemde referrals.

Er zijn talloze programma’s die ook samenwerken met Dropbox. Ik maak zelf bijvoorbeeld gebruik van 1Password, een app die je wachtwoorden voor sites, programma’s, accounts enzovoorts opslaat. Door de backup te synchroniseren met Dropbox zijn mijn wachtwoorden zowel op mijn MacBook Pro als mijn iPhone altijd up to date.
In deze blog staan nog wat tips over andere programma’s die ook naadloos samenwerken met Dropbox.

Lijkt het je ook interessant? Meld je dan aan via mijn referral en krijg dus (net als ik) ook meteen 250 MB extra ruimte!!!