Jullie heb het al een paar keer in een blog voorbij zien komen, ik ben aan het minderen met roken en ben aan het dampen geslagen. Omdat ik er nog erg veel vragen over krijg leek het me wel leuk om er een blogje aan te wijden zodat mensen er een beter idee van krijgen.

stop-smoking-start-vaping

Wat is dampen?

Dampen is het gebruiken van een elektronische sigaret. Een elektronische sigaret is een apparaatje dat een vloeistof met geur- en smaakstoffen omzet in een damp die men vervolgens kan inademen. Er zijn verschillende smaken vloeistof met eventueel nicotine, afhankelijk van de voorkeur van de damper.

De damp voelt bij het inademen ongeveer aan als sigarettenrook, maar is beduidend minder schadelijk voor de gezondheid. Doordat er tijdens het dampen geen verbranding plaatsvindt, is de damp vrij van de (schadelijke) verbrandingsproducten zoals teer, koolmonoxide, cyanide en polycyclische aromatische koolwaterstoffen (PAK). Ook is de damp vrij van radioactieve sporenelementen zoals polonium. Nicotine, dat zowel in damp als in sigarettenrook kan voorkomen, is niet kankerverwekkend.

Bron: Acvoda

Veel mensen hebben de negatieve berichtgeving wel in het nieuws voorbij zien komen. De stoffen die in de vloeistoffen zitten zouden erg giftig en zelfs dodelijk zijn. Dat klopt, als je vloeistoffen uit een vreemd ver land gebruikt en het dan met liters drinkt. Maar dat is natuurlijk niet de bedoeling van de vloeistof!!!

Nu zijn er talloze manieren om te dampen, je hebt wegwerpsigaretten, kant en klare setjes, sets die je bijna compleet zelf moet bouwen. Je kunt het zo gek niet bedenken of het bestaat wel.

eGoVoor zover ik het nu weet, na het lezen van heel forums en kijken van filmpjes, maken de meeste (beginnende) dampers gebruik van een set (Meestal eGo genaamd) waarbij je zelf de tankjes met een liquid naar jouw smaak kunt vullen. Deze tankjes draai je hierna een oplaadbare batterij en dampen maar.
De liquids zijn verkrijgbaar in ontelbaar veel smaken. Gewone tabakssmaken, menthol, fruit, koekjes, snoep, noem het maar op. Voor iedereen is er een wel een smaakje te vinden.

Nadat ik zelf nu een aantal weken aan het dampen ben was ik zelf niet meer zo heel content met de eGo. Ik rook(te) normale tot zware sigaretten en ik was niet tevreden over de hoeveelheid damp die ik creëerde met de eGo. Vooral dat idee van het uitblazen van damp, de handeling zeg maar, was hetgeen waarbij het bij mij altijd fout ging als ik weer eens een poging deed tot het stoppen met roken.
Op zoek naar iets anders dus, iets zwaarders. Ik heb al flink wat uren rondgezworven op een forum en kwam tot de conclusie dat ik misschien wel over moest stappen naar een zogenaamde ‘mod’. Dit zijn ‘batterijen’ die net iets zwaarder zijn en waarbij er zelf ook nog van alles in te stellen is mocht je dit willen. Het voltage, wattage, noem maar op. Je kunt zelfs de ‘coil’, het brandertje, helemaal zelf bouwen. Nu is mij dit net iets te veel werk, maar ik kwam wel tot de conclusie dat ik het ergens in deze richting moest zoeken.
Na lang zoeken kwam ik uit bij een kleine ‘mod’, de Innokin Cool Fire I. Geen gedoe met instellen van wattages of voltages, de mod geeft gewoon standaard 8,5W.

Cool Fire I

Dit apparaatje, inclusief iClear 30B Clearomizer, het tankje, geeft mij nu echt het idee dat ik nog aan het roken ben. Er komt heerlijk veel damp uit, de smaak is voortreffelijk en ik heb vandaag nog geen zin gehad in een echte sigaret.

Nu zijn er veel uitgebreidere apparaten, maar natuurlijk is dit allemaal ook vele malen duurder. Ik ben nu zeer blij met de spulletjes die ik heb en het feit dat ik wel nog aan mijn shotje nicotine kom, maar dat ik significant minder rotzooi binnenkrijg als wanneer ik een gewone sigaret zou roken. Om even een voorbeeldje te geven in een tabelletje…

Tabel dampenBron: Acvoda

Ik ben benieuwd of ik de rokers onder mijn lezers nu ook op het idee heb gebracht om misschien wel over te gaan stappen op het dampen. Misschien vind je het wel belachelijk om met zo’n raar ding rond te lopen, of misschien heb je ook wel zoiets dat je gezondheid wel een boost kan gebruiken. Natuurlijk, de mensen kijken je raar aan als je met zo’n apparaatje aan komt zetten en zitten ook vol met vooroordelen over hoe ongezond dat wel niet is. Om daarna vrolijk zelf een echte sigaret op te steken…

Groetjes-Serena-schuin-winter