Gisteren was het dan zover, Sinterklaas meerde met zijn Pakjesboot 12 aan in Schiedam. Ondanks mijn leeftijd kijk ik het ieder jaar weer (jaja, jeugdsentiment…), al is het alleen maar om te kijken welke BN’ers nu weer in de huid van Zwarte Piet zijn gekropen.

Hihi, de enige nieuwe die ik heb kunnen ontdekken was Kasper van Kooten in de rol van “Zielepiet”. Een Zwarte Piet die zo’n heimwee heeft dat hij zelfs probeerde om samen met de Sint weer terug te varen naar Spanje. Uiteraard komt de Sint er op tijd achter en komen ze toch nog op tijd in Schiedam aan.
Ik moet het ze nageven, Jeroen en Dieuwertje van het Sinterklaas Journaal presenteren het echt ontzettend leuk, maar ik mis toch meneer Aart een beetje…

Tja, en wat hoort er bij Sinterklaas? Juist!!! Pepernoten en speculaas…

Ik las deze week op de blog van Sophia dat ze met haar kleinzoon pepernoten en speculaas had gebakken. Dat leek mij ook wel wat en ik heb haar gevraagd naar het recept.
Gisteren met de oudste van vrienden dus aan de slag gegaan. Tijdens het bakken heb ik regelmatig wat foto’s geüpload naar Twitter en vanzelfsprekend kreeg ik dus een paar keer de vraag voor het recept. Nogmaals, alle credits gaan naar Sophia, maar het is echt heel makkelijk om te maken en uiteindelijk erg lekker!!! Hier voor de liefhebbers dus het recept.

Ingrediënten:

  • 450 gram bloem
  • 250 gram Blueband (Ca. 50 gram vloeibare boter, maakt het makkelijker kneedbaar)
  • 225 gram donkerbruine Basterdsuiker
  • 1 zakje bakpoeder
  • 5 flinke theelepels speculaaskruiden

Bereiding:

Alle ingrediënten bij elkaar mikken en dat flink kneden. Ik heb het met de hand gedaan, maar het kan uiteraard ook in de keukenmachine.ls het deeg een een beetje te droog is, enkele druppeltjes water toevoegen om het deeg iets soepeler te maken.

Draai hierna de pepernoten en verdeel deze over de bakplaat op bakpapier. Let op!!! Leg ze niet TE dicht bij elkaar, bij het bakken rijzen ze namelijk nog een beetje en dan kunnen ze aan elkaar gaan plakken.
Verwarm de oven voor op 170 °C (heteluchtoven) of 190 °C (elektrische oven) en plaats de pepernoten ca. 20 -25 minuten in de oven.

De rest van het deeg heb ik bewaard om speculaas van te maken. Je kunt dit natuurlijk gewoon verdelen over de bakplaat en versieren met amandelen, maar Jewel vond het leuker om er vormpjes van te maken.
De speculaas heeft iets langer nodig dan de pepernoten, plaats deze op dezelfde temperatuur ca. 40-45 minuten in de oven.

Pepernoten en speculaas bakken...

Ik moet zeggen… Het was al jaren geleden dat ik iets had gebakken, maar het was érg lekker geworden en niet eens zoveel werk!!! Absoluut voor herhaling vatbaar dus!!!

Nu ik zo goed bezig ben geweest om strooigoed te maken voor de Sint, zou ik dan ook voor 1 keer mijn schoen mogen zetten???